Este încălzirea globală doar PROPAGANDĂ? „Climatoscepticii” au dat publicității propriile măsurători iar ceea ce au descoperit i-a uimit și pe ei

Este încălzirea globală doar PROPAGANDĂ? Climatoscepticii au dat publicității propriile măsurători iar ceea ce au descoperit i-a uimit și pe ei
Publicat: 03/08/2012, 07:16
Actualizat: 04/08/2012, 12:23

Zece oameni de știință de la unul dintre cele mai mai importante proiecte de măsurarea temperaturii de la suprafața Pământului au ajuns la concluzia că temperatura de la suprafața Pământului a crescut aproape în întregime din cauza acțiunii oamenilor. Datele găsite în proiectul „Berkeley pentru Pământ” sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât, inițial, studiul își propusese să deconstruiască teoria încălzirii globale, fiind realizat de o echipă formată din „climatosceptici”.

În ultimii 250 de ani temperaturile globale au crescut cu 1,5 grade Celsius, a conchis echipa condusă profesorul Richard Muller, unul dintre cei mai vehemenți sceptici în privința încălzirii globale.

Datele găsite în proiectul „Berkeley pentru Pământ” i-au determinat pe cercetători să-și schimbe părerea cu privire la schimbarea climatică și să ia în serios faptul că oamenii au cea mai mare contribuție la creșterea temperaturii globului.

Cum a evoluat temperaturile medii din 1750 până în zilele noastre

Echipa de la Berkeley a făcut 1,6 miliarde de măsurători ale temperaturilor de la suprafața Terrei, în 36.000 de stații răspîndite pe întreaga suprafață a globului.

Inițial proiectul trebuia să clarifice dacă datele găsite în 2007 de cercetătorii de Grupul Interguvernamental privind Schimbarea Climatică (IPCC) sunt reale sau nu. Concluziile noului studiu le-au întărit.

În 2008, profesorul Muller declara că „rezultatele din proiect vor fi bazate pe cele mai bune estimări privind creșterea temperaturilor globale, dar vor clarifica și inexactitățile din studiile anterioare”.

După anunțarea rezultatelor, Muller a spus că și-a schimbat poziția cu 180 de grade și că descoperirile sunt mai puternice decât cele de la IPPC.

Roxana Bojariu: Concluziile lor se știau deja

Roxana Bojariu, singurul expert român de la IPCC, a explicat pentru gândul cât de grave sunt noile date și cum pot fi interpretate.

Expertul susține că observațiile climatoscepticilor erau cunoscute în comunitatea științifică, dar ceea ce este surprinzător este schimbarea de atitudine a celor care au coordonat studiul, recunoscuți climatosceptici.

„Ceea ce ar putea fi oarecum surprinzător este că un astfel de studiu a fost sprijinit financiar inclusiv de reprezentanți ai industriilor nu tocmai curate climatic”, mai arată Bojariu.

Experta explică faptul că măsurătorile făcute de oamenii de știință nu fac decât să confirme concluziile modelelor matematice folosite pentru măsurarea temperaturilor globale.

Roxana Bojariu a spus că datele făcute publice arată că temperatura a crescut mai repede și mai mult decât media globală.

Climatologul susține că experimente similare au stat la baza concluziei ultimului raport IPCC, din 2007, conform căreia cea mai mare parte a încălzirii globale observate începând cu a doua jumătate a secolului trecut are loc din cauza activităților umane care conduc la creșterea concentrației gazelor cu efect de seră.

„Când concentrația gazelor cu efect de seră, impusă în modelul climatic, urmează creșterea observată s-a constatat că rezultatele modelului reproduc această încălzire observată. Deci experimentul numeric ne permite să atribuim creșterea temperaturii globale creșterii concentrației gazelor cu efect de seră”, arată Roxana Bojariu.

Cu toate acestea, expertul IPCC spune că cei din proiectul Berkeley au reluat studii mai vechi. „Ei au plecat de la o premisă greșită- să verifice practic ceea ce comunitatea științifică știa deja. Ei se așteptau la alte rezultate”, a mai spus Bojariu.

Studiul și filmul lansate în 2007 de experții de la IPCC, printre care și Al Gore, au stârnit controverse în lumea științifică

Un nou studiu IPCC va fi gata în 2013

Experții spun că noul raport privind încălzirea globară își va baza concluziile pe analize ale unor seturi noi de experimente numerice realizate cu o noua generație de modele climatice globale și regionale, îmbunătățite față de versiunile precedente. Studiul va fi publicat în 2013.

Spre deosebire de cel din 2007, studiul din 2013 va include un nou capitol- predictabilitatea climatică. Experții IPCC susțin că vor putea trage concluzii și despre evoluția climatică în deceniile următoare din secolul XXI.

Cine este Roxana Bojariu

Roxana Bojariu, 50 de ani, este coordonatorul secției de climatologie de la Administrația Națională de Meteorologie. A studiat la Facultatea de Fizică de la Universitatea din București. Are doctorat în Fizica Globului la aceeași universitate.

Roxana Bojariu este invitată pentru a doua oară să participe la realizarea studiului privind schimbările climatice realizat de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPPC), care va fi făcut public în 2013.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×